Nästa artikel
Hård kritik mot assistanssystemen i kinesiska bilar
Nyheter

Hård kritik mot assistanssystemen i kinesiska bilar

Publicerad 2024-04-23 08:42
Kinesiska bilmodeller som börjat säljas i Europa håller generellt sett hög nivå, enligt tyska organisationen ADAC. Men assistanssystemen och pekskärmarna får bakläxa. ”De är mer angelägna om att ha ett system än att det ska fungera bra”, blir domen.

Kinesiska elbilar blir allt vanligare på europeiska vägar, och på det hela taget håller bilarna hög nivå. Det anser den tyska bilistorganisationen ADAC som testat 13 modeller under de senaste tre åren.

– De kinesiska tillverkarna har kommit ikapp under de senaste åren och kan nu hålla jämna steg med etablerade märken, säger Karsten Schulze, ordförande för ADAC:s teknikavdelning, i ett pressmeddelande.

Men det finns två områden där de kinesiska tillverkarna halkar efter i konkurrensen, enligt organisationen. Det handlar dels om assistanssystem som exempelvis skyltigenkänning, filhållningsassistans och adaptiv farthållare, och dels om menyerna i pekskärmen som kan vara långsamma, svårnavigerade och dåligt översatta.

Föraren stänger ofta av säkerhetssystemen om de fungerar dåligt eller falsklarmar och då gör de ingen nytta alls.

MG 4:s infotainmentsystem har pilliga knappar med för liten tryckkänslig yta som är svåra att trycka på under färd. Efter en uppdatering har systemet blivit betydligt bättre.

Buggarna rättas ofta till med mjukvaruuppdateringar, enligt ADAC, men det visar också att biltillverkarna behöver lägga mer resurser på finjustering av systemen innan bilarna börjar säljas.

”MG, Great Wall Motors, Nio och BYD verkar mer angelägna om att ha ett assistanssystem än att det ska fungera bra. Envis filhållning, dålig skyltigenkänning, för abrupta ingrepp och för högt varningsljud för faror leder snabbt till att man tappar tilltron till systemen”, skriver organisationen.

Vi Bilägare har tidigare uppmärksammat brister i exempelvis MG:s fyrhjulsdrift och assistanssystem. Nya MG 4 har säkerhetssystem som kan upplevas som obehagliga, och enligt MG finns ”utrymme för förbättring”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (28)

  • 2024-04-26 07:59 Som sagt, Euro NCAP har krav…
  • 2024-04-25 20:44 Jag tillhör väl gruppen …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.