Nästa artikel
Svårt för bilister att få rätt mot parkeringsbolagen
Nyheter

Svårt för bilister att få rätt mot parkeringsbolagen

Publicerad 2024-04-25 10:40
Tekniska fel eller krav på smartphone kan ställa till det för bilägare som vill parkera.

Bilägarna befinner sig i underläge mot parkeringsbolagen och kan ha svårt att få rätt vid en tvist. Dessutom upplever många att de fått felaktiga böter, enligt Riksförbundet M Sverige.

En av anledningarna är att parkeringsbolagen i vissa fall ingår som en del i ett inkassobolag och alltså har ekonomiska incitament att neka bilförare att få rätt.

– Det finns ett ägarintresse i att böterna inte betalas och i stället omvandlas till ett krav på privatpersonen från inkassobolaget, säger Olle Haglund, jurist på M Sverige.

Orimlig bevisbörda

Många äldre som inte har en smartphone kan heller inte betala för parkeringen överallt och ibland saknas information på parkeringsautomaten – eller så fungerar den inte alls. Enligt Olle Haglund läggs ofta en orimligt hög bevisbörda på privatpersoner i samband med parkeringstvister.

– Det kan inte vara korrekt att vissa grupper utesluts från möjligheten att kunna göra rätt för sig i en parkeringssituation. De axplock ur rättspraxis som finns att tillgå från domstolarna är mycket nedslående och vittnar om en oförstående syn på bilister som försökt göra rätt för sig i en parkeringssituation och fått böter, säger han.

Vi Bilägare skrev nyligen om 88-årige Henry Simmerström som tog strid mot parkeringsbolaget och fick rätt. Du kan också läsa vår guide till hur du bestrider en felaktig p-bot.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2024-04-26 09:37 Åtminstone jag kan ställa in…
  • 2024-04-26 09:15 Bildens skylt med jämna…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.